[pic=659_1267547108.jpg]Elke week één dag geen vlees eten: dat is de uitdaging die de Gentenaren vorig jaar zijn aangegaan. Ze staan er wel niet alleen voor, want heel wat mensen overal ter wereld werden eveneens overtuigd door het pleidooi van Paul McCartney. Het doel: minder vlees eten zonder daarom vegetariër te worden. [b]Eén dag zonder vlees: steeds meer initiatieven[/b]De Gentenaren eten geen vlees op donderdag, de aanhangers van Paul McCartney en zijn beweging op maandag. De bedoeling is uiteraard dezelfde: door te beslissen om één dag per week geen vlees te eten, verminderen we onze consumptie van producten van dierlijke oorsprong met één zevende. Een groot deel van de bevolking overtuigen deze kleine inspanning te doen, is uiteraard gemakkelijker dan proberen om van ons allemaal 'echte' vegetariërs te maken![b]Waarom minder vlees eten?[/b]Er bestaan verschillende redenen om minder vlees te eten, zelfs voor diegenen die ongevoelig zijn voor het argument van het dierlijk leed. De eerste reden heeft met de gezondheid te maken: sommige vleessoorten (rundvlees, varkensvlees, alsook alle fijne vleeswaren en gezouten vlees) verhogen het risico op colonkanker. Dezelfde vleessoorten zijn bovendien vaak rijk aan vetten en verhogen dus het aantal tijdens de maaltijd ingenomen calorieën. Het belangrijkste argument tot slot, is dat van het milieu. Vleesproductie is in termen van CO2-uitstoot inderdaad veel 'duurder' dan de productie van dezelfde hoeveelheid plantaardige eiwitten. Nogmaals, deze redenen volstaan misschien niet om van ons 'echte' vegetariërs te maken, maar één dag per week zonder vlees, dat is gemakkelijk haalbaar![b]Minder vlees eten... Ik doe mee, maar hoe?[/b]Voor vegetariërs is het belangrijk de afwezigheid van vlees te compenseren door de aanvoer van plantaardige eiwitten en door sommige vitaminen. Maar bij de mensen die één dag per week geen vlees eten, is het evenwicht normaal gezien niet verstoord. U kunt uw eetgewoonten dus probleemloos aanpassen: * Macaroni met champignons en kaas in plaats van ham * Een curryschotel met kikkererwten in plaats van kip of lam * Hachis Parmentier met een pan groenten in plaats van gehakt vlees * Quiches of gezouten taarten met groenten en kaas zijn even lekker als wanneer u er ham, tonijn of spekreepjes in doet...Uiteraard kunt u ook vleesvervangers gebruiken. Ze worden gemaakt van sojabonen of schimmels en u vindt ze ongetwijfeld in uw supermarkt. Laat echter ook uw fantasie de vrije loop om op de dagen zonder vlees iets lekkers klaar te maken!Marion Garteiser, gezondheidsjournalisteBron : e-gezondheid.be